Sok świeżo tłoczony jest sokiem wyciśniętym w prasie.
Poddawany jest pasteryzacji, jeśli ma być przydatny do spożycia dłużej niż 1 dzień od momentu wyciśnięcia.
Taki sok jest w naszych kartonach - zawiera oryginalny produkt w czystej postaci, naturalnie mętny czyli jabłko.
Sok zagęszczony (skoncentrowany) otrzymuje się przez odparowanie większości wody z soku owocowego lub warzywnego.
Sam proces zagęszczenia ma na celu utrwalenie produktu, gdyż przechowywany w odpowiednich warunkach sok zagęszczony nie ulega zepsuciu. Zmniejszenie objętości soku zagęszczonego ułatwia transport i przechowywanie oraz znacznie obniża koszty produktu finalnego. Do soku zagęszczonego dodawana jest później taka sama ilość wody, która wcześniej została usunięta oraz ewentualnie aromat z takiego samego rodzaju owoców oraz ewentualnie miazgę i komórki miąższu.